donderdag 20 maart 2008

G.I. JOE @ Scheldapen



Onder het motto kijk verder dan je neus lang is trok ik zaterdag 15 maart naar G.I. JOE in Scheldapen. Als er niet meteen een belletje rinkelt, maak je niet ongerust. Voor de overgrote meerderheid van België is deze Italiaanse groep een nobele onbekende. Voor een schamele 5 euro trokken wij hun prettig gestoorde universum in waar metal, jazz en funk één symbiose vormen.

G.I. JOE, zijn dat geen action figures van all American heroes die dagelijks de wereld redden uit de klauwen van een bad guy?



Ricky: “Ja dat klopt, maar dat is niet de reden waarom we de naam hebben gekozen. We zijn jeugdvrienden en als kind speelden we constant samen, ook met het speelgoed van G.I. JOE. Uiteindelijk belandde het speelgoed in de vuilbak en schaften we ons instrumenten aan. “
Alessandro:” We spelen nu meer dan 10 jaar samen. We hebben een goede band en we voelen elkaar goed aan. Daarom spelen we ook maar met 2, onze sound is compleet.”

Jullie komen uit de streek rond Bologna in het Noordoosten van Italië. Hoe komen jullie op het idee om een tour door Nederland, België, Duitsland en Tsjechië te organiseren?

Alessandro:”Italië is niet zoals Engeland, waar er honderden clubs zijn en waar mensen ook naar onbekende groepen gaan kijken. We spelen in kraakpanden, kelders, woonkamers, oude fabrieken, ... .”
Ricky: “Omdat er steeds minder en minder plaatsen zijn waar we kunnen spelen moeten we gewoon naar het noorden trekken. De politie sluit steeds meer panden waar we speelden, elk jaar wordt het moeilijker om in Italië optredens te organiseren. Jullie beseffen het misschien niet, maar in België, Engeland, Duitsland is er een veel groter en toegankelijker alternatief circuit.”

Is het dan zo erg gesteld in Italië?

Ricky: “We zijn opgegroeid in een klein dorp, net zoals in de meeste dorpen valt er niets te beleven. De keuze is simpel, of je begint drugs te nemen, of je probeert creatief te zijn en een eigen wereld te maken waar wel iets te beleven valt.”
Alessandro: “Er is een kleine kliek van groepen waar wij ook deel van uitmaken. The Movie Star Junkies, Hypnoflash, Nervous Kid, Kid Commando. We organiseren samen shows en geven elkaar adressen door van zalen in het buitenland. Zo zijn we ook in contact gekomen met Dries (Hermans, organiseert onder het pseudoniem Envers Swa optredens in de kelder van zijn kot en scheldapen).”

Geen opmerkingen: